top of page

Pravila ponašanja prilikom promatranja dupina

Pravila ponašanja

Od neprocjenjive je važnosti u svakom trenutku pratiti ponašanje dupina te se držati ovih jednostavnih smjernica:


(1) PRISTOJNO SE PREDSTAVITE – Prilazite skupini polako i postrance. Izbjegavajte nagle promjene brzine i smjera.

 • Ne prilazite izravno sprijeda ili straga. Dupini znaju gdje se nalazite. Prilazite li straga, ostavljate dojam da Vam je cilj proganjati skupinu. Životinje će se pokušati udaljiti ili pobjeći od broda. Prilazite li sprijeda, presijecate smjer kretanja skupine i stvarate zapreku. Ovim postupkom tjerate dupine da se razdvoje, promijene smjer kretanja ili zarone duboko kako bi izbjegli susret sa plovilom. Pokušajte se ponašati na način koji neće izazvati reakciju. Ukoliko do nje ipak dođe, utoliko možete biti sigurni da ste utjecali na njihovo ponašanje više nego li je prihvatljivo. Vaš bi cilj trebao biti da promatrate ove životinje bez umanjivanja njihove sposobnosti za neometano kretanje.

 • Prvi dojam je važan. Ljudi se ponajviše oslanjaju na vid kako bi procijenili nepoznatu osobu u prvim trenucima susreta. Međutim, vid nije od velike koristi u mračnom morskom okolišu. Nasuprot tome, zvukovi se vrlo brzo šire kroz vodu, a moguće ih je detektirati na velikim udaljenostima. Imajte na umu da Vas dupini čuju puno ranije nego što ih Vi možete vidjeti dok se približavate. Stoga, brodski motor možemo doživljavati kao alat za „komunikaciju” sa morskim sisavcima. Nemojte naglo ubrzavati ili usporavati dok ste u njihovoj blizini. Kretanje i zaustavljanje, ali i ostale promjene brzine i/ili smjera upozoravaju dupine da je potrebno iznova procijeniti Vaše namjere. Stoga, pokušajte biti dosljedni u načinu kojim upravljate plovilom. Dopustite im da se naviknu na zvukove koje proizvodite.

 • U početku se nemojte pokušavati približiti na manje od 100 m. Smanjujte udaljenost polako, gotovo neprimjetno i sa vrlo malim kutom prilaska. Na ovaj im način dajete dovoljno vremena da se priviknu na Vašu prisutnost, a istovremeno imate priliku provjeriti jesu li u skupini vrlo male životinje. Ukoliko jesu, najbolje je da napustite područje.

(2) PLOVITE USPOREDNO SA SKUPINOM – Izbacite motor iz brzine dok su pod vodom. Nemojte žuriti da ih sustignete kada izrone.

 • Najbolje je održavati plovilo usporedno sa dupinima, sa malim zaostatkom u odnosu na skupinu. Na ovaj način omogućujete životinjama da svojevoljno i bez zapreka promijene smjer kretanja. Pažljivo motrite skupinu kako biste mogli pravodobno reagirati na promjene. Nemojte se postavljati ispred životinja ili presijecati njihov smjer kretanja.

 • Motor možete izbaciti iz brzine dok čekate da izrone ili se možete nastaviti kretati bez izmjena. Nemojte žuriti da ih sustignete kada se ponovno pojave. Primijenite isti postupak kao i prilikom prvog prilaska.

 • Približe li se dupini brodu, ne mijenjajte ništa dok se ne udalje. Sposobni su procijeniti brzinu i smjer kretanja Vašeg plovila, a shodno tome i svoj relativni položaj pa je najsigurnija opcija ne poduzimati ništa. Osim toga, promjene bi ih mogle uplašiti pa će na ovaj način uz brod vjerojatno ostati duže.

(3) I DUPINIMA JE POTREBNA PRIVATNOST – Dupini će Vam dati do znanja kada niste dobrodošli! Odmah se udaljite ako primijetite mladunce ili čujete da glasno izdišu te udaraju repom o površinu, naglo mijenjaju smjer i dugo rone.

Čak i ako niste stručnjak za ponašanje dobrih dupina, većinom ćete biti u mogućnosti odrediti uznemirava li ih Vaša prisutnost. Pratite sljedeće oblike ponašanja:

 • Primijetite li majke sa mladuncima, najbolje je da odmah napustite područje u kojem se nalazite jer su mlade životinje posebno osjetljive na stres. Ženke će se često postaviti između broda i mladunca kako bi ga pokušale zaštititi, a ponekad će to učiniti cijela skupina. Ovo je siguran znak da biste trebali otići.

 • Udaljite se ako primijetite da skupina opetovano i naglo mijenja smjer ili brzinu kretanja neovisno o tome događa li se to dok su životinje na površini ili pod vodom. Više je mogućih razloga za ovakvu reakciju. Najvjerojatnije se nalazite preblizu ili ne održavate usporedan smjer kretanja. Također je moguće da ste dupine susreli u razdoblju od presudne važnosti za brigu o mladuncu, odmor ili hranjenje pa ste jednostavno nepoželjan gost.

 • Otiđite ako se dupini pod vodom zadržavaju jako dugo, a na površini se pojavljuju daleko od mjesta gdje su zaronili. Vjerojatno pokušavaju umaknuti.

 • Udaljite se ako životinje u više navrata plivaju izravno prema Vašem plovilu ili od njega.

 • Postoje i neki vrlo očiti načini iskazivanja nezadovoljstva. Pokušat će Vas uplašiti ili upozoriti da se udaljite glasno izdišući ili opetovano udarajući repom o površinu mora. Osim toga će izvoditi i uzastopne skokove.

(4) OSTAVITE IM DOVOLJNO PROSTORA – Ne prilazite bliže od 50 m. Dopustite da sami odluče hoće li se približiti. Povećajte razmak od skupine ako je prisutno više plovila.

 • Dupine je lako uznemiriti ako se previše približite. Ne postoji točno određena granica koju ne biste trebali prijeći. Svaki susret bit će drugačiji, a prihvatljiva udaljenost mijenjat će se čak i tijekom promatranja iste skupine životinja. Koliko blizu je preblizu? Zasigurno biste se trebali udaljiti ili čak otići ako primijetite agresivne oblike ponašanja (glasni izdasi, skokovi, udarci repom o površinu) ili pokušaje izbjegavanja. Nemojte se približavati na manje od 50 m osim ako se životinje ne približe svojevoljno.

 • Nemojte okružiti životinje sa više brodova istovremeno. Ukoliko su prisutni drugi promatrači, pričekajte da se udalje prije nego se odlučite približiti. Nije poželjno da u krugu od 200 m oko skupine plovi više od tri brodice.

 • Također, brinite o tome da svojom brodicom pratite skupinu na istoj strani kao i ostali promatrači. Životinje će se osjećati zarobljeno ako ih okružite te će pokušati pobjeći. Bolje je da su sva plovila sa iste strane jer se na taj način ostavlja dovoljno prostora za neometano kretanje skupine.

(5) NE ZADRŽAVAJTE SE PREDUGO – Skupinu slijedite najduže 30 minuta. Prilikom odlaska postupno ubrzavajte.

 • Vaša prisutnost sama po sebi predstavlja uznemiravanje, neovisno o načinu ophođenja. Praćenje ovih smjernica umanjuje utjecaj na ponašanje životinja, ali ne znači da se najednom možete smatrati članom skupine. Unatoč tome što za Vas ovo može biti vrlo zadovoljavajuće iskustvo, ne zaboravite da su dupini divlje životinje koje se moraju vratiti svojim redovnim aktivnostima kako bi preživjele. Zabavite se, fotografirajte životinje i podijelite svoje utiske s drugima, ali se nemojte zadržavati dulje od 30 minuta. Pazite da ste dovoljno udaljeni od skupine kada odlučite otići. Ubrzavajte polako, osobito kada niste sigurni gdje se točno nalaze jer su pod vodom!

U HRVATSKOJ JE ZAKONOM ZABRANJENO HVATANJE, OZLJEĐIVANJE I UZNEMIRAVANJE DUPINA.

 • Kruženje oko skupine, vožnja brodice izravno prema životinjama, pokušaji da ih se dira ili na bilo koji način izaziva smatraju se uznemiravanjem.


コメント


Izdvojeno
bottom of page