top of page

Studijsko putovanje FLAG-a Škoji na područje FLAG-a Cyclades

U sklopu pripreme za provedbu Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za programsko razdoblje 2021.-2027. FLAG Škoji je za svoje članove i zaposlenike organizirao studijsko putovanje na područje FLAG-a Cyclades koji ima srodna geografska, gospodarska i socijalna obilježja s FLAG-om Škoji, a specifičnost oba FLAG-a je da djeluju na prometno slabije povezanom otočnom području. Na putovanju koje se održalo od 15. do 19. studenog 2023. sudjelovala su dva predstavnika javnog sektora, tri predstavnika civilnog sektora, pet predstavnika gospodarskog sektora i četiri zaposlenika FLAG-a, među kojima i predstavnica Plavog svijeta Vis. Program studijskog putovanja koncipiran je na način da pokrije intrese svih sudionika, omogući dodatne uvide u relevantnost LEADER/CLLD mjere i omogući stvaranje kohezije među članovima koji zbog prometne nepovezanosti područja FLAG-a nemaju mnogo prilika za razmjenu iskustava i zajedničko jačanje kapaciteta.

Na području otoka Naxosa dobrodošlicu nam je pružio načelnik Naxosa i Malih Ciklada, Dimitros Lianos, koji nas je upoznao s funkcioniranjem lokalne samouprave koja osim otoka Naxosa obuhvaća i četri druga naseljena otoka arhipelaga, što je također sličnost s jedinicama lokalne samouprave FLAG-a Škoji. Tijekom sastanka upoznati smo i s planiranim i provedenim projektima, ali i zanimljivim modelom planiranja i odabira projekata u kojem kroz tjedne sastanke sudjeluju relevantni predstavnici zajednice i predstavnik ministarstva nadležnog za zaštitu prirode i okoliša. Na Naxosu smo se upoznali i s djelovanjem organizacije iz područje zaštite okoliša, Naxos Wildlife Protection i primjerima projekata financiranih iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u programskom razdoblju 2014. - 2020.Također, iskoristili smo priliku posjetiti ronilački centar Nima u zaljevu Agila Anna koji je sredstvima tamošnjeg FLAG-a proveo projekt usmjeren na nabavu opreme za ronjenje.

Sljedećeg dana posjetili smo otok Paros gdje smo se susreli s predsjednikom organizacije ribara, predsjednikom Jedriličarskog kluba Paros i predstavnicima gradskog vijeća. Posjetili smo lokalni “Škver”, odnosno malo lokalno brodogradilište, na kojem se reprariraju i održavaju drveni brodovi te s dionicima razmijenili iskustva u aktivnostima i projektima vezanim za valorizaciju maritimne baštine.

Zanimljivo je bilo vidjeti kako udruge na dalekom arhipelagu Egejskog mora poznaju inicijative i manifestacije vezane za očuvanje maritimne baštine na području otoka Hvara i Visa te raspravljati o mogućim oblicima suradnje u predstojećem razdoblju. Na povratku, u Ateni smo posjetili Muzej umjetnosti Ciklada u kojem je prezentiran povijesni razvoj kululturnog i društvenog života na arhipelagu Ciklada.

Stečena iskustva s putovanja nadamo se primijeniti u novom programskom razdoblju provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Škoji u kojem će se sredstvima dodijeljenim kroz natječaje FLAG-a nastaviti razvijati ribarstveno područje otoka Hvara, Visa i Šolte.


Putovanje je financirano sredstvima Europske unije, iz Mjere III.1Comments


Izdvojeno
bottom of page