top of page

O nama

Plavi svijet Vis je neprofitna organizacija koja svojim radom ponajprije želi doprinijeti učinkovitoj zaštiti morskih organizama i morskog okoliša kao neizostavnog dijela prirode koji izravno utječe na kvalitetu života ljudi.

 

Organiziramo i provodimo znanstvene, istraživačke i obrazovne aktivnosti usmjerene na upoznavanje prirode, unaprjeđenje okvira za zaštitu prirode i okoliša, širenje načela održivog razvoja i odgovornog korištenja prirodnih resursa kao i podizanje svijesti javnosti o koristima očuvanog okoliša za zdravlje i dobrobit ljudi.Plavi svijet Vis je 2008. godine osnovala matična organizacija Institut Plavi svijet iz Velog Lošinja, potaknuta ljepotom podmorja uz otok Vis i biološkom raznolikošću koju podržava. Novonastala udruga omogućila je uspostavljanje dugoročnog istraživanja i provođenje aktivnosti kojima će se prikupiti nova saznanja o morskim organizmima u ovom području. Otok Vis i susjedne otoke Biševo, Sveti Andrija, Jabuka i Brusnik odlikuje izuzetna očuvanost prirodnih vrijednosti zbog čega omogućuju jedinstven uvid u okoliš koji nije devastiran ljudskim aktivnostima.

 

Naš istraživački rad usmjeren je na morske sisavce kao indikatore dobrog stanja morskog okoliša. Proteklih godina smo zabilježili opažanja više vrsta iz skupine kitova, a pobliže smo pratili lokalnu populaciju dobrih dupina (Tursiops truncatus) odnosno njihovu brojnost, rasprostranjenost i načine korištenja staništa kao i interakcije s ljudima. Podaci koje smo prikupili doprinijeli su uvrštavanju područja Viški akvatorij u nacionalnu ekološku mrežu odnosno Natura 2000 europsku ekološku mrežu.

O nama anchor
bottom of page