top of page

Ekspedicija Jabuka - Palagruža



Krajem srpnja istraživali smo akvatorij udaljenih pučinskih otoka – Jabuke i Palagruže. Iz Rukavaca smo se prvo uputili do Jabuke gdje smo uz zalazak sunca dočekali i kolege s Instituta za oceanografiju i ribarstvo na njihovom istraživačkom brodu BIOS-u.



Idući dan, na putu do Palagruže susreli smo jednog dupina. Budući da je jedan i dalje bolje nego nijedan, nakon tolikog prevaljenog puta, ostalo je ipak blago razočaranje što nismo saznali koji se dupini motaju oko Jabuke. Naša istraživačka znatiželja nije nam dala mira pa smo se morali u sumrak iskrcati na Palagružu i posjetiti svjetionik i dan završiti noćnim kupanjem na Velom žalu u moru prepunom bioluminiscirajućeg planktona pod nebom najpunijim zvijezdama.



Ujutro smo nastavili potragu za dupinima oko Palagruže. Krenuli smo na zapad ali vjetar nas je ubrzo potjerao nazad. Kad smo pomislili da se ponovno vraćamo „praznih ruku“, ugledali smo tri goluba uhana kako plivaju uz površinu mora.


Popodne ponovno izlazimo na more i napokon pronalazimo grupu od tridesetak dobrih dupina. Na prvi pogled svi nepoznati, no nakon više od tisuću snimljenih fotografija, shvaćamo da je jedan od dupina Lolita! Lolita nas je posebno razveselila jer je to ženka koja je zabilježena u prvom opažanju 2007. godine na samom početku istraživanja dobrih dupina na Visu! Idući put je viđena 2011. s mladuncem i nakon toga tek 2021. godine.



Idućeg dana brzo pronalazimo grupu dupina u blizini jučerašnje lokacije opažanja. Uglavnom iste jedinke kao i jučer, uz nekoliko novih pridošlica. Također, u jednom trenutku pokraj broda, ugledali smo i dvije ljubičaste žutuge (Pteroplatytrygon violacea).



U zanosu snimanja životinja oko nas i prekrasnog krajolika, u zadnji tren smo primijetili da nam iza leđa stiže nevera. Pohitali smo nazad na BIOS gdje smo, nakon početnog naleta adrenalina i utrke s oblacima, u sigurnosti sačekali da nevera prođe. Ovaj spektakularni dan okrunio je najljepši zalazak sunca nezamislivih boja kojeg ćemo sigurno svi pamtiti do kraja života.




Ova četverodnevna ekspedicija završila je sa 610 prevaljenih kilometara na moru, nekoliko tisuća fotografija, zanimljivim biološkim nalazima, divnim novim poznanstvima i nezaboravnim iskustvom i uspomenama!






Izdvojeno
bottom of page