top of page

Kornjača Issa

Prekjučer smo za vrijeme našeg istraživanja, u Viškom kanalu naišli na mladu glavatu želvu (Caretta caretta). Zbog očitih poteškoća s disanjem koje su vjerojatni uzrok njezine iscrpljenosti i pothranjenosti, kornjaču smo privremeno zbrinuli u našoj istraživačkoj bazi na otoku Visu. Unatoč zahtjevnoj organizaciji prijevoza do Oporavilišta za morske kornjače na otoku Lošinju, jučer rano ujutro prevezli smo je trajektom do Splita. Tu ju je preuzeo direktor znanstvenog programa Instituta Plavi svijet i prevezao je do Novalje odakle je nastavila put prema Oporavilištu pod budnim okom naših kolega istraživanja s Lošinja.

Kornjači smo dali ime Issa te je procijenjeno prema dužini njenog oklopa od 36 cm da ima oko 6 godina. Sa svega 4,4 kg težine, Issa je bila izrazito pothranjena. Međutim, nakon rehidracije smještanjem u slatku vodu i primjenom tekućinske terapije, vrlo brzo je prihvatila hranu. Ispiranjem nosnica fiziološkom otopinom Issino je disanje uvelike olakšano, a zacjeljivanje ozlijeđenog vanjskog dijela dišnog sustava liječi se nanošenjem manuka meda. Također, po zaprimanju u Oporavilište uklonjen je obraštaj s Issinog oklopa i kože, među kojim su prevladavali rakovi lupari vrste Lepas anatifera. Kao i uvijek, kolege iz Oporavilišta će dati sve od sebe kako bi se Issa uspješno oporavila!

Istraživanje Plavog svijeta Vis, provodi se u okviru projekta „Morske kornjače akvatorija otoka Visa i Biševa“ sufinanciranog od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.


Podizanje kapaciteta oporavilišta za pružanje prve pomoći na terenu, prijevoz, prihvat, smještaj i brigu o ozlijeđenim i bolesnim morskim kornjačama ostvareno je zahvaljujući provedbi projekta Instituta Plavi svijet „Unapređenje i povećanje kapaciteta Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju“ sufinanciranog bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda EU.

Comentários


Izdvojeno
bottom of page